tisdag 2 juni 2009

Tömma kopparnätet?

Under rubriken "Vi vill tömma Telias kopparnät" skriver ComputerSweden idag om Tele2s och Telenors gemensamma LTE-satsning. Lars-Åke Norling, VD för Telenor, berättar om satsningen och målsättningarna. I korthet går det ut på att kapa åt sig en rejäl bit av ADSL-marknaden.

Så länge man håller sig till marknadsföringslogiken känns det helt rätt. Folk vill ha snabbare bredband. Om Telenor kan leverera 150 Mbit/s för ett pris motsvarande det Telia idag tar ut för ADSL så finns där garanterat en marknad. Någon liten nedladdningsbegränsning kan man säkert komma undan med. Men hur ska man leverera? Till skillnad från Telia planerar Telenor sitt LTE-nät i gamla GSM-bandet 900 Mhz. Där är cellerna stora och störningarna når långt, kanske över hela stadsdelar. 150 Mbit/s teoretisk hastighet låter ju bra i marknadsföringsmaterialet, men när man i praktiken får 10-15 Mbit/s i snitt och hela Söder ska dela blir det nog inte lika muntert.

Vi tror det är dumt att tömma kopparnätet och ersätta det med långsammare och dyrare trådlös teknik. Vi vill göra tvärtom och ersätta LTE med lite av kopparnätet istället. :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar