onsdag 17 juni 2009

Mobil bredbandskoll

Den utmärkta tjänsten Bredbandskollen.se har nu funnits en tid även som iPhone-applikation. Den finns nu på 30.000 telefoner och över 180.000 mätningar har registrerats så här långt. Vid varje mätning registreras inte bara uppnådd hastighet utan även position.

Som ett naturligt nästa steg släpper nu Bredbandskollen en tillhörande karttjänst där man kan se hur mätresultaten ser ut för ett visst område. Här nedan syns resultaten för vårt planerade täckningsområde på Möllevången i Malmö.


De flesta som har en iPhone idag har Telia som operatör. Med PTS E-tjänst Sändarkarta kan man se var deras basstationer finns. De gröna fyrkanterna är basstationer för UMTS, men bara en av de som syns i bilden ingår i Telias nät (markerad med texten "Telia").


Det är lätt att se överensstämmelsen mellan bilderna. Inom området finns bara tre mätningar som får godkänt och de är alla gjorda mindre än 200 meter från Telias basstation!

På sikt borde nog Bredbandskollen göra det möjligt att välja mätningar gjorda en viss tid på dygnet. Mobilt bredband är nämligen i princip en delad resurs. Om någon annan laddar ner så saktar det ner farten för alla andra som använder samma basstation. På Möllevången bor ungefär 8000 personer. Om de använder mobilt bredband i samma utsträckning som andra så har Telia och Tele2 tillsammans (de använder samma nät) ungefär 500 mobila bredbandskunder där. Om man tar hänsyn till att en basstation är uppdelad i flera sektorer och att Telia har ett antal kringliggande basstationer med täckning över Möllevången så kan man uppskatta den totala bandbredden som de boende i området delar på till ungefär 10 Mbit/s. Inte mycket att hänga i julgranen när alla ska titta YouTube.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar