onsdag 10 juni 2009

Hur gör vi med nästa 526 procent?

Igår släppte PTS sin rapport om den svenska telemarknaden 2008. Marianne Treshow, generaldirektör för PTS, sammanfattar i en mening:
– Utvecklingen visar att det är konsumenternas behov av hög kapacitet och mobilitet som starkt påverkar marknadsutvecklingen.
Antalet mobila bredband steg med 133 procent jämfört med tidigare år. Samtidigt steg den totala datatrafiken i mobilnäten med 526 procent! Intäkt per överförd Gbyte fortsätter därmed neråt från redan låga nivåer.


PTS ägnar en stor del av sin rapport åt problemen med ökande trafikvolym i mobilnäten.
När näten nu fylls upp minskar intäkten per överförd Gbyte och investeringskostnaderna ökar för operatörerna som behöver bygga ut och förtäta näten för att kunna möta den ökade kapacitetsefterfrågan.
[...]
Efterfrågan på kapacitet i mobilnäten tyder även på att kapacitetstaken på mellan 1 och 5 Gbyte kommer att vara otillräckliga framöver – också för användartyper som inte fildelar i någon hög utsträckning. Ett abonnemang med tak på 3 Gbyte per månad med upp till 14,4 Mbit/s medger exempelvis nedladdning med maximal hastighet i cirka 30 minuter per månad.
Vad det gäller lösningar konstaterar PTS att mobiloperatörerna troligen kommer att tvingas ändra affärsmodell för att behålla lönsamheten.
Det är naturligtvis svårt att bedöma vilka affärsmodeller som kommer att vara konkurrenskraftiga framöver, men operatörerna har framförallt följande variabler att laborera med, var för sig eller i kombination:
  1. Förändrad debitering per förbrukad datamängd.
  2. Sampaketering med fast bredband.
  3. Differentiering beroende på innehållet i datatrafiken.

Vi tycker det saknas ett fjärde alternativ ovan: att behålla den fungerande affärsmodellen (fast pris och obegränsad datavolym) och helt enkelt producera mer mobil kapacitet till en lägre kostnad.

Läs mer: IDG mobil DN E24 Tkj

UPPDATERING: ComputerSweden publicerar idag en artikel på samma tema som ovan (nästan identisk faktiskt). De har också en lite längre utläggning om mobiloperatörernas marsch mot 'commoditization'. NyTeknik hänger på med Cisco-vinkling.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar