torsdag 26 mars 2009

Nya priser på mobilt bredband

Nu har de stora mobiloperatörerna presenterat sina nya prismodeller för mobilt bredband. Som väntat försvinner alla referenser till obegränsad nedladdning ur produktbeskrivningarna och det blir dyrare.

Dyrast är som vanligt Telia. För 249 kr/mån får du tanka 5 GB i upp till 14.4 Mbit/s (eller som Telia uttrycker det "< 10 Mbit/s"). Med den högsta utlovade datahastigheten laddar du då ner din ranson på lite drygt en timme. För en timme (5 GB) extra betalar du 149 kr.

På Computer Swedens ledarsida varnar Tomas Zirn för att den nya prissättningen hotar att sätta krokben för IP-baserade musik- och videotjänster i mobilen. Gemensamt för dessa tjänster, tex YouTube och Spotify, är att de kan överföra stora mängder data. Blotta hotet om en motsvarande stor räkning från mobiloperatören kan få användarna att välja bort dessa.

Men frågan är om mobiloperatörerna har ett val. Kanske är det inte prissättningsmodellen utan kostnadsstrukturen som är det grundläggande problemet. Det är dyrt att överföra stora volymer data i mobilnät. Det beror i slutändan på fysikens lagar och det är ingen idé att hoppas på att någon annan ska bära kostnaden för storkonsumenten (eller att fysikens lagar ska ändras). Vägen ur problemet är istället att producera mobilt data billigare. Radikalt billigare blir det bara om vi återanvänder infrastrukturen för fast bredband i kombination med ett finmaskigt nät av radiosändare.

1 kommentar:

  1. Telia justerar priserna för de kunder som använder mycket kapacitet, så att den genomsnittliga användaren inte behöver betala lika mycket som höganvändaren. I abonnemangskostnaden ingår flera delar och man får tillgång till 2500 surfzoner samt brandvägg och antivirus.
    Dataförbrukningen skiljer sig åt mellan olika kunder. Majoriteten av kunderna förbrukar mindre än 3 GB/mån. De som förbrukar mer än 5 GB står dock för 20% av kapacitetsutnyttjandet i nätet. Förändringen av priset och vårt erbjudande handlar i första hand om att få en bättre kundanpassning av abonnemangen och en fördelning så att de som laddar ner mängder av filmer och andra tunga filer betalar för sin faktiska förbrukning.
    Karin Nordlund, Informationsansvarig Telia Kundrelationer

    SvaraRadera