tisdag 10 mars 2009

Access Industries köper Ice.net

IDG rapporterar att Access Industries, en amerikansk industrigrupp, har köpt den svenska delen av Ice.net. Sedan tidigare äger de den norska verksamheten och har även sagt sig vara intresserade av den danska.

Ice.net använder det gamla NMT-bandet runt 450Mhz för att leverera mobilt bredband. Den låga frekvensen ger lång räckvidd och därmed få och stora celler. I Storstockholmsområdet sägs Ice.net ha två basstationer: en i Nackamasterna och en i Kaknästornet. Det gör det billigt att uppnå god yttäckning, men baksidan av myntet är låg kapacitet. Alla användare i en cell delar i princip på den tillgängliga bandbredden (i fallet Ice.net ungefär 2-3 Mbit/s). Det ger naturligtvis inga lysande förutsättningar för att sälja donglar vid Stureplan, utom möjligtvis till de som bara vill använda dom på skidresan eller segelsemestern.

Det är här det börjar bli intressant. Som sagt tror inte vi att mobilnäten i nuvarande form kommer att bli den långsiktiga lösningen i innerstadsregionerna. Den marknad som då återstår för det klassiska mobila bredbandet är just som ett komplement för att kunna surfa precis överallt. I den nischen bör Ice.net kunna stå mycket starka. Vi tror Access Industries har gjort en bra affär.

2 kommentarer:

  1. IceNet är det enda som funkar i min sommarstuga. Köpte en Wifi router till modemet i höstas och har varit lite orolig för att inte få nytta av den. Nu kan jag sätta upp min egen wifi-zon mitt ute i skogen! Lite kinky, men coolt!
    Underbara framtid!

    SvaraRadera
  2. Min båt har varit en seglande WiFi-hotspot de senaste 2 åren mha IceNet. Fungerar utmärkt på såna avstånd från land som de andra operatörerna aldrig kommer att kunna klara av. Skönt att någon fortsätter, det behövs några år till för att jobba upp en rimlig kundbas.

    /M

    SvaraRadera