torsdag 26 februari 2009

Mind the gap

Silicon.com har skrivit en serie artiklar den senaste tiden på temat 'mycket mer data men bara lite mer pengar' i mobilnäten. Den senaste i raden är kanske den mest intressanta. Simon Beresford-Wylie, VD för Nokia Siemens Network, förutspår att datavolymen i mobilnäten kommer att öka 300 gånger om de närmaste tre åren medan intäkterna bara tredubblas.

Enligt Simon Beresford-Wylie kommer detta kräva "extrem effektivitet" från operatörerna och "mycket stora investeringar i access- och transportlagren". Han fick snabbt mothugg från Sol Trujillo, VD för Telstra, som menade att om det blir så kommer det "inte att fungera", med den enkla motiveringen att "jag har en skyldighet att tjäna pengar".

Frågan är om vi verkligen måste investera i ett nytt access- och transportnät. Vi har ju faktiskt redan ett: I varje kvarter i varje stad i nästan hela världen finns kopparledningar som tillsammans skulle klara flera Gbit/s och i änden på många av dessa sitter redan en liten radiosändare (läs Wi-Fi router). Dessutom byggs fibernät i stora delar av den utvecklade världen som kommer klara tiofaldigt mer. Är verkligen idén att vi ska fortsätta använda 1-2% av kapaciteten i dessa nät (det är vad en bredbandskund använder i snitt), och samtligt göra "mycket stora investeringar" i ett helt parallellt accessnät?

Läs mer om hur vi skulle vilja använda överskottskapaciteten i existerande infrastruktur för att levera billigt mobilt data i närmast obegränsade volymer. Det kan verka radikalt, men när man står inför en tillväxt på 3000% över 3 år så är det dags att tänka utanför lådan. Särskilt när ingenting tyder på att det slutar där.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar